Харчова добавка Е 100 (куркумін) — чи є шкода?

Куркумін — набирає полярність харчовий барвник, який має в основі рослинна сировина і претендує на відповідність сучасному «екологічному» тренду, на відміну від добавок синтетичного походження, наприклад, Е110.

Куркумін — яскраво-жовте речовина, що виробляється деякими рослинами. Це так званий «основний» куркуміноїди, який отримав свою назву за назвою рослини «куркума».

Речовина була описано хіміками майже два століття тому, коли вчені повідомили про виділення «жовтого пігменту» з кореневища куркуми. Хімічна назва куркумина — diarylheptanoid. Крім нього, відомі ще два куркуміноїди — desmethoxycurcumin і bis-desmethoxycurcumin.

властивості

Основні властивості барвника представлені в таблиці:

показник стандартні значення
колір від яскраво-жовтого до помаранчевого
склад diarylheptanoid
Зовнішній вигляд порошок
запах Відсутнє
розчинність не розчиняється у воді
Частка барвників 100%
густина від 1,1 до 1,3 г / см3
 Температура плавлення  +185 градусів Цельсія

виробництво

Все куркуміноїди — природні речовини яскраво-жовтого кольору. Для витягів з природної сировини використовують екстракцію за допомогою ацетону або інших органічних розчинників, можливий і хімічний синтез куркумина за допомогою взаємодії ацетооцтового ефіру з карбок-сіметоксіферулоілхлорідом.


У будь-якому випадку, одержуваний промисловий куркумін матиме домішки, або містяться в застосованих розчинниках, або утворюються як пробкові продукти синтезу, тому говорити про куркумін як про «чисто рослинному продукті» некоректно по відношенню до його фактичного хімічним складом.

У Росії куркумін з натуральної сировини пропонує компанія БАРГУС продакшн бочками по 25 гілограмм, із зарубіжних виробників найбільш відома хімічна компанія Chr. Hansen (Данія).

застосування

Найбільш популярні способи використання як харчова добавка, в косметиці, як харчовий барвник, і як гостра приправа в Японії і Південно-Східної Азії.

У харчовій промисловості барвник Е 100 може бути доданий в:

  • гіркі содові напої;
  • вино;
  • маргарини;
  • жири зневоднені;
  • джеми, желе;
  • сосиски, сардельки, варені ковбаси;
  • паштети;
  • варене м’ясо;
  • сири плавлені ароматизовані;
  • гірчицю;
  • майонези.


У косметичній промисловості куркумін застосовують обмежено через його низьку стійкості до впливу світла.

Останні кілька років проводяться перспективні дослідження куркумина як протиракового засобу. У сучасній фармакології його активно застосовують як протизапальний засіб і антиоксидант при різних захворюваннях.

При виборі консервованих оливок необхідно пам’ятати декілька правил, які описані в нашій статті.

Барвник Е 104 має яскраво-жовтий колір, саме тому у нього є друга назва — хіноліновий жовтий. Детально про цю харчову добавку читайте тут.

Цікаву інформацію про те, як класифікуються столові прибори, ви знайдете в цій статті.

можлива шкода

Шкода добавки Е100 буде полягати перш за все в тому, що в її складі присутні чужорідні речовини, що потрапили туди в результаті технологічних витрат (ацетон, діоксид вуглецю, метанол), при внутрішньому вживанні здатні надати токсичну дію.

Також існує непідтверджена інформація про те, що вживання продуктів з куркуміном може привести до порушення перебігу вагітності і викиднів.


Офіційні клінічні дослідження не виявили токсичності комерційних зразків куркумина.

Заборони та обмеження

E 100 дозволений практично повсюдно, і не тільки як добавка, але і як основний компонент — наприклад, я Японії популярні безалкогольні напої на основі куркуми.

У всьому світі щорічні продажі куркумина збільшилися з 2012, в основному через раптове збільшення його популярності як харчова добавка. Він стає все більш популярним як компонент засобів для догляду за шкірою. Найбільший ринок Е 100 знаходиться в Північній Америці, де його продажу в 2014 році перевищили 20 мільйонів доларів США.

Ссылка на основную публикацию