Харчовий гліцерин Е 422: вплив харчової добавки на організм людини

Що таке гліцерин, знає будь-яка жінка. Сиропоподібна рідина не тільки поверне красу рук і обличчя, позбавить від кашлю. З її допомогою можна оновити улюблену шкіряну куртку і вивести плями з одягу, надовго забути про пилу і почистити взуття.

А ще гліцерин — безпечна харчова добавка, що поліпшує властивості, смак і зовнішній вигляд продуктів.

Назва продукту

Гліцерин — основне найменування речовини. У європейській кодифікації харчових добавок продукт зареєстровано за індексом E 422 (E-422). Міжнародна назва Glycerol.

Синоніми:

  • гліцерин дистильований (ГОСТ 6824-96);
  • гліцерин, непатентована фармацевтичне назву;
  • масляний цукор;
  • 1,2,3-трігідроксіпропан (або 1,2,3-пропантриол), хімічна назва.

Тип речовини

За хімічною будовою гліцерин — органічна сполука, трьохатомний спирт.

За технологічною використання добавка відноситься до категорії загусники, стабілізаторів і емульгаторів.

Сировиною служить натуральний сирий гліцерин. Отримують його шляхом розщеплення рослинних масел і природних жирів лугом, водою або кислотами (ГОСТ 6823-2000). Перегонка в дистилляторах дає очищений від домішок продукт — дистильований гліцерин.

Можливий синтетичний метод отримання з пропілену: шляхом хлорування під впливом високих температур або окислення до акролеїну з подальшими каталитическими реакціями.

Розрізняють декілька видів дистильованого гліцерину.


Для потреб харчової, фармацевтичної, косметичної промисловості застосовують марку ПК-94.

властивості

показник стандартні значення
колір безбарвний, допускається жовтуватий відтінок
склад гліцерин, емпірична формула C3H8O3
Зовнішній вигляд прозора в’язка рідина
запах слабкий характерний
розчинність добре у воді, органічних розчинниках
Вміст основної речовини Проте 94%
смак солодкий
Насипна щільність 1,244 г / см3
інші гигроскопичен; водний розчин стійкий до низьких температур

упаковка

Харчову добавку E 422 розфасовують в наступні ємності:

  • зварні оцинковані бочки;
  • металеві або пластикові каністри;
  • скляні банки або бутлі;
  • бочки з полімерних матеріалів, дозволених для контакту з гліцерином.

Скляну тару поміщають в дощаті ящики з прокладним матеріалом.

Вся упаковка повинна бути герметично закрита. На кожну одиницю наносять маркувальні знаки, що закликають берегти продукт від вологи і сонячних променів.

застосування

У харчовій промисловості

Високоочищену добавку Е 422 широко застосовує харчова промисловість.

Дистильований гліцерин у виробництві продуктів може виконувати ряд технологічних функцій:

  • влагоудерживающий агент в кондитерських і хлібобулочних виробах. Гліцерин змішують з агаровим сиропом для запобігання висихання і затвердіння мармеладу, зефіру, суфле і подібних продуктів (не більше 4,7 г / кг). Додають в тісто для додання пишності хлібним продуктам;
  • розчинник в воскожірових кондитерських складах (наприклад, для виготовлення драже), полегшує внесення інгредієнтів;
  • загущувач і емульгатор в м’яких батончиках типу «Баунті» (замінює частину жирів), какао-масах для виробництва шоколаду (запобігає просідання продукту, сприяє рівномірному заповненню пустот). Додають в рослинні екстракти (кава, імбир, чай) для забезпечення однорідної емульсії, захисту від розшарування компонентів;
  • пленкообразователь в сухофруктах: зберігає свіжість, запобігає зараженню патогенною мікрофлорою;
    носій-наповнювач в домашньому сирі, жувальній гумці.

Добавка E 422 внесена до переліку сировини для виробництва спиртних напоїв (ГОСТ 12712-80). Речовина покращує смакові якості, надає м’якість.


Важливо! Недобросовісні виробники маскують гліцерином низькоякісну горілку: сурогатна рідина набуває приємний запах, а в охолодженому вигляді легку тягучість, властиву елітних сортів.

Добавку використовують в спортивному харчуванні для безпечної стимуляції кровотворення.

Гліцерин — висококалорійний спирт (720 ккал / 100 г, у сахарози показник дорівнює 339 ккал).

У косметології

Продукт користується високим попитом в косметичній галузі.

Він знайшов застосування як пленкообразователь і влагоудерживающий агент в складі косметичних засобів: поживних масок і кремів, що очищають лосьйонів, мила.

Гліцерин зволожує і одночасно пом’якшує шкіру, робить її еластичною.


Важливо! Не рекомендується використовувати косметику на основі добавки E 422 в жарку суху погоду: речовина почне витягати вологу з клітин епідермісу. Це призведе до лущення шкіри.

Відомо сприятливу дію гліцерину на волосся. Кілька крапель, доданих в шампунь, відмінно очистять волосся, додадуть їм здоровий блиск і еластичність.

У медицині і фармацевтиці

Фармацевтична галузь і медицина — ще один напрямок використання добавки Е 422. У цій сфері продукт відомий як гліцерин.

Речовина має проносну дію за рахунок стимуляції моторики кишечника. призначають його тільки ректально: Гліцерин практично повністю всмоктується стінками тонкого кишечника, не встигаючи проявити лікувальний ефект.

Гліцерин має антибактеріальну активність, не подразнює шкіру, знімає набряки. Ефективний в складі мазей, аерозолів, гелів, кремів для лікування дерматологічних захворювань:

  • шкірні інфекції різного походження;
  • інтоксикація, викликана отруйними рослинами або укусами комах;
  • алергічний дерматит;
  • мікозних поразки.

Харчова добавка E 422 — один з компонентів протиопікових засобів. Хороші антисептичні властивості сприяють швидкому затягування ран, знімають термічне запалення, пом’якшують, попереджають утворення рубців.


Гліцерин успішно справляється з кашлем, особливо в суміші з лимоном і медом. Можна застосовувати навіть дітям від року, попередньо порадившись з лікарем.

Добавка — один з інгредієнтів маси для капсулювання лікарських засобів і оболонок вітамінів.

Користь і шкода

Харчова добавка Е 422 визнана однією з найбезпечніших. Гліцерин входить до складу всіх жирів. Невелика кількість речовини знаходиться в крові людини.

Поступаючи в організм, легко засвоюється з перетворенням в жири.

Побічні ефекти від застосування відсутні. Добавка дозволена до застосування у всіх країнах. Допустима добова доза не встановлена.

Слід дотримуватися обережності людям, що мають в анамнезі захворювання нирок і порушення циркуляції крові: гліцерин виводить з організму рідину.

Геллановая камедь є натуральною харчовою добавкою, але вона в даний час заборонена.

Чи здатна харчова добавка Е411 завдати шкоди людському організму? Найдокладніший відповідь на дане питання в цій статті.

Якими корисними властивостями володіють антоціани? Дізнайтеся про це тут.

Основні виробники

Дистильований гліцерин виробляють:

  • ВАТ «Нефіс Косметікс» (Казанський хімічний комбінат ім. М. Вахітова), основна компанія холдингу «Нефіс»;
  • ВАТ «Жировий комбінат» (місто Єкатеринбург);
  • ВАТ «Нижегородський олійно-жировий комбінат», заснований в 1898 році для кустарної переробки гарного масла;
  • ЗАТ «Лелека» (м.Санкт-Петербург).

Одним з основних зарубіжних постачальників є бельгійська компанія Oleon, що випускає продукцію під торговою маркою Radia.

Гліцерин преміум-класу виробляє компанія Glaconchemie (Німеччина).


Важливо! Купуючи гліцерин в аптеці, слід уважно вивчити склад. Якщо вказано наявність домішок (хлорид, залізо), а процентний вміст основної речовини менше 98%, перед вами продукт тільки для зовнішнього застосування.

Харчовий дистильований гліцерин повинен мати маркування ПК-94 і позначення «Для внутрішнього застосування».

Ссылка на основную публикацию