Ипользование добавки бензоїл пероксид (Е928) в косметології та харчової промисловості

Пероксид бензоїлу — один з найефективніших антисептиків з високим антікомедонним дією. Речовина знищує патогенну мікрофлору, виживати в найнесприятливіших умовах (наприклад, при відсутності кисню).

Косметологи всього світу використовують органічне з’єднання для лікування акне.

Активність щодо хвороботворних мікробів, відбілюючі якості продукту знайшли застосування в харчовій галузі. Пероксид бензоїлу зареєстрований як харчова добавка E 928 (Е-928).

Назва продукту

Хімічне найменування речовини — пероксид бензоїлу.

Міжнародний синонім — Benzoyl Peroxide (в німецькій мові — Benzoylperoxid, французька назва — peroxide de benzoyl).

У СанПіН 2.3.2.1293-03 і ГОСТ 14888-78 продукт позначений як перекис бензоїлу.

Тип речовини

Добавка Е 928 віднесена до категорії покращувачів борошна і хліба окисного дії. Високі антибактерицидні якості дозволяють використовувати речовину в якості консерванту.

Пероксид бензоїлу — органічна сполука. Продукт отримують в процесі взаємодії хлорангидрида бензойної кислоти з водно-лужним розчином перекису водню.

властивості

показник стандартні значення
колір білий, можливий жовтуватий або сіруватий відтінок
склад пероксид бензоїлу, містить до 6,5% вільного кисню. Емпірична формула С14Н10O4
Зовнішній вигляд порошок, гранули, кристалічна маса
запах без запаху або легкий мигдальний
смак без смаку
Вміст основної речовини 96%
розчинність добре в бензолі, ефірі, ацетоні, погано в етиловому спирті. У воді, оліях розчиняється
щільність речовини 1,334 г / см?
інші хімічно нестійке речовина, легко генерує вільні радикали; при ударі, терті, нагріванні до 87? C розкладається з вибухом; при 144? C самозаймається, має високу швидкість горіння

упаковка

Суха перекис бензоїлу — пожежонебезпечний продукт, здатний вибухати при терті, ударі. Щоб знизити ризик добавку E 928 транспортують тільки в зволоженому стані, частка води повинна бути не менше 20%.

Продукт розфасовують в поліетиленові бочки. Вага 1 одиниці упаковки не повинен перевищувати 50 кг.


Пероксид бензоїлу відноситься до небезпечних вантажів. Обов’язково нанесення знака 5 класу небезпеки ( «Органічні пероксиди»), маркувань: «Герметична упаковка», «Боїться нагріву».

Зберігають добавку у вологому стані, в упаковці виробника, приміщення має бути неопалюване.

застосування

Харчова добавка Е 928 дозволена в Росії, державах ЄАЕС, США, Великобританії, обмежено в Нідерландах для відбілювання борошна, знебарвлення сала, дезодорації рослинних жирів і масел. Кількість хімічного покращувача в борошні не повинно перевищувати 20 мг / кг.

В Італії добавку E 928 (не більше 0,002%) використовують для відбілювання вершків, що йдуть на виробництво сиру Provolone.


Пероксид бензоїлу руйнує вітамін A. Для заповнення необхідного для здоров’я компонента, його вводять штучно у суміш заквасочних культур.

В інших країнах Євросоюзу, Канаді, Австралії, Новій Зеландії добавка заборонена для виробництва харчових продуктів.

Основні споживачі продукту — фармацевтична і косметична галузі.

Пероксид бензоїлу є активним антисептиком в складі більшості сучасних засобів для лікування вугрового висипу (Базирон АС, Еффезел, Оксигель).

Ефект речовини при нанесенні на проблемну ділянку заснований на двох виражених властивості:

  • здатності вивільняти атомарний кисень. Це дозволяє блокувати розвиток анаеробних бактерій Propionibacterium acnes — однієї з основних причин виникнення шкірних запальних процесів;
  • можливості надавати кератолитическое вплив за рахунок руйнування структури фібрилярних білків. Пероксид бензоїлу розм’якшує і полегшує відлущування надлишкового рогового шару, полегшує транспорт додаткових лікарських препаратів.

У лікуванні акне пероксид бензоїлу успішно замінює антибіотики, бактеріальна резистентність до яких швидко розвивається при їх регулярному використанні. Хімічний продукт пригнічує патогенну мікрофлору, при цьому не пригнічує корисні мікроорганізми. Такий же ефект дає спільне застосування антибіотиків і перекису бензоїлу.

Добавка Е 928 входить до складу пінок для вмивання, що очищають гелів, рідкого мила та інших гігієнічних засобів, призначених для догляду за жирною і проблемною шкірою. Перекис бензоїлу надає дезинфікуючу дію, знижує концентрацію жирних кислот, відновлює баланс ліпідів.


Не рекомендується використовувати пероксид бензоїлу спільно з ретиноїдами (аналогами вітаміну A, котрі призначаються для лікування вугрового висипу). Одночасне вплив на шкіру нерідко призводить до протилежного результату: сильного роздратування і збільшення кількості прищів.

Добавку E 928 можна зустріти в шампунях для жирного волосся і з протівосеборейним ефектом. Пероксид бензоїлу знижує активність сальних залоз, оздоровлює волосяні цибулини.

Важливо! Речовина може стати причиною знебарвлення волосся.

Користь і шкода

Добавка Е 928 в складі продуктів харчування вважається безпечною для здоров’я. Її кількість занадто мало, щоб надавати позитивний або негативний вплив.

Дотримуватися обережності слід при зовнішньому використанні. Речовина відноситься до категорії препаратів з загальнийтоксичними і сенсибілізуючої дії, клас небезпеки 3.

При попаданні на шкіру та слизові оболонки пероксид бензоїлу може викликати такі ускладнення:

  • опіки різного ступеня тяжкості;
  • алергічний дерматит;
  • сухість, лущення;
  • набряки;
  • гіперемію.

Є дані, що тривале лікування препаратами, що містять перекис бензоїлу, робить негативний вплив на репродуктивну функцію.

Від використання речовини слід відмовитися вагітним і годуючим жінкам: пероксиди легко долають плацентарний бар’єр, можуть проникати в грудне молоко.

Питання про мутагенних і канцерогенних властивостей добавки Е 928 залишається відкритим. Переконлива доказова база відсутня.

Добавка метилові ефіри жирних кислот використовується для виробництва біопалива.

Що являє собою харчова добавка Е635 і де вона застосовується? Дізнайтеся про це, прочитавши нашу статтю.

Харчова добавка Е407 — небезпечна чи ні? Ми розповіли про це тут.

Основні виробники

Добавка E 928 в Росію надходить переважно від китайських виробників:

  • Shaanxi TOP Pharm Chemical Co., Ltd.
  • Zhenjiang Ginte Materials Company Limited.

Косметичні та фармацевтичні препарати високої якості випускають компанії:

  • Galderma (Швейцарія, Франція);
  • Wallace (India).

Процес позбавлення від дерматологічних запалень займає не менше 30 днів. Зменшити ризик виникнення алергії на тлі застосування перекису бензоїлу можна, знизивши дозу препарату. Слід вибирати засоби, що містять не більше 5% активної речовини. Перед використанням шкіру треба охолодити кубиком льоду.


Пероксид бензоїлу використовують в кіноіндустрії для створення спецефектів. За допомогою харчової добавки здійснюють вражають уяву вибухи поїздів, бочок, цистерн.

Ссылка на основную публикацию