Як консервант Е218 (метилпарагідроксибензоат) впливає на організм людини?

Харчова добавка E 218 відноситься до групи парабенів. Хімічні сполуки були синтезовані на початку минулого століття і відразу знайшли широке застосування завдяки бактерицидним і фунгіцидною властивостями.

Природні джерела (чорниця, кора верби, грейпфрут) для отримання добавки не використовують. Це повністю штучний продукт.

Назва речовини

Складне найменування харчової добавки метиловий ефір пара-гідрооксібензойной кислоти (methyl p-hydroxy-benzoate) згадується тільки в офіційних документах.

Консервант в міжнародній цифровий системи кодифікації має індекс E 218 (інше написання Е? 218).

На упаковках продуктів код «Е» намагаються не згадувати. Причина — негативне ставлення споживачів.

Можна зустріти такі назви:

  • метилпарабен (найбільш часто використовується);
  • метил? 4? парагідроксибензоат;
  • ніпагін (переважно у фармацевтиці);
  • methylparaben (міжнародні синоніми).

Тип речовини

Метилпарабен відноситься до групи протимікробних реагентів, більш відомої як консерванти. Харчова добавка Е 218 синтетичного походження. Це метиловий ефір однієї з найпростіших фенолокислот.

Виробництво консерванту відрізняється простотою і низькою собівартістю. Фенолят натрію карбоксіліруют діоксіодом вуглецю. Отриману саліцилову кислоту обробляють метиловим спиртом (метанолом). Зменшується час сушіння дає білий дрібнокристалічний порошок з характерним запахом фенолу — харчовий консервант E 218.

властивості

показник стандартні значення
колір білий
склад фенолят натрію, хімічна формула C8H8O3
Зовнішній вигляд кристалічний порошок дрібної фракції
запах слабкий специфічний
розчинність добре розчинний у воді
смак Відсутнє
інші Висока термостійкість. Найбільша ефективність при pH7 і менше.

упаковка

Постачають добавку E 218 в картонних барабанах (бочках) для харчових продуктів об’ємом 25 кг.


В поліетиленові пакети консервант НЕ розфасовують через здатність речовини адсорбироваться з упаковкою.

застосування

Харчова добавка Е 218 в якості консерванту використовується у фармацевтичній, косметичній та харчовій промисловості.

У харчових продуктах

Метилпарабен подовжать термін придатності продуктів. Його додають в кондитерські вироби, рибні і м’ясні консерви, майонез, кетчуп, супи швидкого приготування. Зміст консерванту — від 0,04 до 0,1%.

Допустима добова норма становить 10 мг на 1 кг маси тіла.


Метилпарабен як самостійну добавку використовують рідко. Застосовують спільно з іншими харчовими консервантами: сорбінової кислотою (E 200), пропілпарабеном (Е 216).

У косметичних засобах

Рідко який косметичний продукт не має в складі харчової добавки E 218. Напис на упаковці «Без консервантів» — маркетинговий хід.

Метиловий ефір пара-гідрооксібензойной кислоти можна зустріти в наступних засобах:

  • шампуні, кондиціонери, маски, зволожувачі для волосся;
  • гелі, лосьйони для гоління;
  • дезодоранти сухі і кулькові (в аерозольних рідко);
  • креми для шкіри в тюбиках;
  • мило, засоби для душа;
  • декоративна косметика.

Список далеко не повний.

Консервант E 218 входить до складу більшості зубних паст (в тому числі дитячих).

Максимально допустима кількість метилового ефіру пара-гідрооксібензойной кислоти в косметичних засобах — 0,4%. При використанні в одному продукті декількох парабенів норма зменшується до 0,8%.

У ліках

Фармацевтична промисловість частіше використовує назву ніпагін.

Консервант входить до складу:

  • лікарських засобів м’якою фракції (мазі, креми, супозиторії);
  • рідких ліків (сиропи, суспензії, настої, краплі);
  • желатинові оболонки капсул;
  • розчини для ін’єкцій;
  • біологічно активні добавки;
  • більшість хірургічних перев’язувальних матеріалів.

Під найменуванням нипагин харчова добавка E 218 використовується в реставраційних роботах (книги, картини на полотні) в якості антисептика клейових розчинів на водній основі.

Користь і шкода

Консервант Е 218 — потужний антисептик. Він практично миттєво вбиває грампозитивні бактерії (стафілококи, лістерії, актиноміцети, стрептококи та інші), зупиняє розмноження цвілевих і дріжджоподібних грибів. У цьому його безсумнівна користь.

Про шкоду розмова окрема.

Стараннями сучасних засобів масової інформації для багатьох обивателів парабени став синонімом слова «рак».

Немає єдиної думки і в науковому середовищі. Спори про вплив харчової добавки E 218 на розвиток раку молочних залоз тривають досі.

З’єднання групи парабенів в якості консервантів різні галузі промисловості використовують з 1925 року. Хвиля протестів піднялася дванадцять років тому. Група вчених одного з університетів Великобританії вивчала пухлинні тканини і виявила в них велика кількість парабенів (20,6 нанограмм на 1 грам тканини). Керівник дослідження доктор Філіпа Дарбре припустила, що речовини потрапляють в тканини через шкіру і мають властивість накопичуватися в організмі.

Джерелом проблеми були названі дезодоранти, креми для засмаги. Далі припущень справа не пішла. Вчені не змогли надати жодного виразного докази. Чи означає це, що метилпарабен абсолютно нешкідливий?

Об’єднавши дані численних досліджень вітчизняних і зарубіжних наукових груп, можна зробити наступні висновки:

  1. Метилпарабен впливає на естрогенну активність. Надлишок жіночих статевих гормонів при певних обставинах може спровокувати розвиток онкологічних захворювань.
    Роль харчової добавки E 218 незначна. Набагато більше естрогену жінки отримують з протизаплідними таблетками, при надмірному споживанні пива, кави. Метилпарабен в косметичних засобах використовується в малій кількості. При помірному користуванні дезодорантами і кремами, речовина не встигне накопичитися в клітинах. Поступаючи в організм з продуктами харчування, ліками або зубною пастою, він розкладається і виводиться природним шляхом.
  2. При попаданні на шкіру консервант E 218 швидко всмоктується. При тривалому застосуванні здатний накопичуватися в епідермісі. У 2005 році вчені з США Р. Голден і Д. Ганді довели, що ймовірність такого розвитку подій мала. Більше 30% Метилпарабен руйнується в першу добу.
  3. Консервант Е 218 підсилює негативний вплив ультрафіолету. Японські вчені (медичний університет Кіото) з’ясували, що нанесення метилового ефіру пара-гідрооксібензойной кислоти на шкіру в складі кремів призводить до її швидкого старіння.
  4. Можливі алергічні реакції при індивідуальній непереносимості.

Барний комбайн здатний замінити кілька приладів — деякі моделі мають безліч функцій.

Харчова добавка Е172 повністю виводиться з організму природним шляхом, не завдаючи шкоди. Детальніше про даний барвнику читайте тут.

Вам потрібна сковорода з антипригарним покриттям? Відгуки споживачів ви знайдете тут.

Як уникнути проблем зі здоров’ям?

  1. Вагітним жінкам виключити продукти і косметичні препарати, в складі яких є харчова добавка E 218.
  2. Вибирати товар з коротким терміном зберігання. Чим він більший, тим вище концентрація Метилпарабен.
  3. Чи не зловживати косметичними засобами. По можливості замінювати натуральними домашніми препаратами (маски, скраби легко приготувати самостійно).
  4. У сезон яскравого сонця відмовитися від кремів для обличчя з добавкою Е 218.


Цікавий факт! Широко розрекламований натуральний консервант з насіння грейпфрута при ретельному дослідженні виявився сумішшю синтетичних добавок: метилпарабен, триклозану і хлориду бензетоніума.

Основні виробники

На російський ринок харчова добавка Е 218 надходить переважно з Китаю (компанії Fooding Grup та Foodchem International Corporation) і Індії (концерн SALICYLATES CHEMICALS PVT. LTD).

Наука до теперішнього часу не привела безперечних аргументів як за безпеку харчової добавки E 218, так і за її токсичність. Промислові підприємства відмовлятися від консерванту не поспішають. Добавка дозволена до застосування у всіх країнах.

Ссылка на основную публикацию