Застосування бензойної смоли в парфумерії та медицині

Нерідко в складі дорогих парфумів відомих брендів можна зустріти компонент «бензоин». За хімічним, на перший погляд, назвою ховається дивна речовина — запашна смола, що випливає з дерев роду Styrax. Ще Авіценна зазначав її лікувальні властивості.

Парфумерами ексудат цінується за приємний аромат і здатність підкреслювати композиційні ноти. У харчовій промисловості продукт зареєстровано за індексом E 906, але зі списку дозволених виключений в 2008 році.

Назва продукту

Бензойна смола — основне найменування харчової добавки. Міжнародна назва — Benzoin Gum.

Синоніми:

  • Е 906 (Е-906), індекс в європейській кодифікації харчових добавок;
  • росний ладан;
  • стіракс;
  • бензоин;
  • Benzoe-Harz, німецький;
  • resine benzoique, французький.

Тип речовини

Добавка E 906 до 2008 року входила в категорію глазірователі. Додатково речовина використовували в якості ароматизатора. Після виключення зі списку дозволених в харчовій промисловості за бензойної смолою була закріплена роль ароматизирующего речовини.

Бензоїн — натуральний продукт. Отримують добавку подсочкой стіраксового дерев. Що випливає білий сік швидко застигає і темніє на повітрі. Його збирають вручну і відправляють на переробку.

Зазвичай для промислового збору використовують рослини двох видів:

  • Styrax tonkinensis, область поширення — Лаос, Камбоджа, Таїланд, В’єтнам. Видобуту смолу називають тонкинской або сіамської;
  • Styrax benzoin Dryander, зустрічаються переважно на островах Індонезії (Ява, Суматра), в деяких державах Південно-Східної Азії (Китай, Малайзія). Смола отримала назву «суматранський» (варіант — «індонезійська»).


Речовини відрізняються один від одного кольором, запахом, хімічним складом. Кращою за якістю вважається тонкинская смола.

властивості

показник стандартні значення
колір оранжево-коричневий, на зламі білий (сіамська); сіро-коричневий, бурий з червоними прожилками (індонезійська)
склад тонкинская смола: бензоат коніферілового спирту, вільна бензойна і корична кислоти і їх ефіри, до 1,5% ваніліну, каніфоль;

суматранський: корична кислота, складні ефіри коричної та фенілпропілового спиртів, сліди стиролу і ваніліну

Зовнішній вигляд тверда маса, дрібні шматочки неправильної форми
запах смолистий солодкуватий з бальзамними і ванільними відтінками (сіамська); слідкувати-бальзамічний без ванільною нотки (індонезійіская)
смак злегка пекучий
Вміст основної речовини 65% (індонезійська); до 95% (сіамська)
розчинність добре в спирті, ефірі, хлороформі; не розчинна у воді, оліях
щільність речовини 1,10-1,17 г / см3
інші температура плавлення 85-95 ° С, при більш високих температурах смола горить

упаковка

Розфасовку добавки Е 906 здійснюють в таку тару:

  • мішки з поліпропілену або неокрашенной поліетиленової плівки;
  • мішки з багатошарової крафт-паперу;
  • пластмасові відра або бочки.

У роздрібний продаж бензойна смола надходить в пластикових банках (відерцях), картонних коробках, поліетиленових пакетах.

Розчинений в метанолі або етиленгліколь бензоин продають в скляних або пластикових флаконах.

застосування


Харчова добавка E 906 доповненнями до СанПіН 2.3.2.1293-03 від 26.05.2008 № 32 виключена з виробництва продуктів харчування. Заборонено в європейських країнах, США, Канаді, Австралії.

Раніше використовували в якості ароматизатора при виробництві борошняних виробів, алкогольних та безалкогольних напоїв. Речовина включали в глазуруючі склади для драже, шоколаду, жувальної гумки.

Основні напрямки використання бензойної смоли — косметична галузь та медицина.

У косметології добавку Е 906 зазвичай застосовують у вигляді запашного екстракту. Смолу розчиняють в нагрітому до 40 ° С етиловому спирті, осад відфільтровують. Після відгону спирту залишається в’язка маса — бензойний резиноїди.

Речовина — один з основних компонентів елітної парфумерії. Бензойну смолу для створення своїх шедеврів використовують визнані майстри:

  • Серж Лютенс (кращий в кар’єрі, на думку самого парфумера, аромат Serge Noire, духи Ambre Sultan, аромат загадкової жінки Tubereuse Criminelle Serge Lutens);
  • Жак Каваллі, парфумер компанії Firmenich (Швейцарія), в знаменитих духів Absolu за допомогою бензоина зумів об’єднати солодкі квіткові ноти з освіжаючими цитрусовими запахами і пряними східними ароматами;
  • Фабріс Олівьері, творець «інтелектуальних» парфумів для французьких брендів Hors La Monde і Undergreen.

Добавка має здатність уповільнювати дисперсію (вивітрювання) компонентів, ефективно фіксувати аромат. Вона добре поєднується практично з усіма ефірними маслами, виступає синергистом троянди, жасмину, лимона, ладану, деревних і пряних запахів.


Бензойна смола цінується за унікальну здатність з’єднувати окремі парфумерні ноти в єдину композицію, підкреслювати багатство і густоту відтінків.

Добавка E 906 широко застосовується в якості активного компонента в складі косметичних засобів для догляду за волоссям, шкірою рук і ніг. Її вносять в рецептуру дезодорантів, мила, шампунів, пен для ванн, інтимної косметики.

Бензойна смола має ряд корисних властивостей:

  • підвищує пружність і еластичність дерми;
  • усуває сухість покривів;
  • знімає свербіж;
  • надає антисептичну і протизапальну дію;
  • прискорює загоєння тріщин і ран (використовують в тому числі для лікування сосків у годуючих жінок)
  • володіє протівосеборейним ефектом;
  • прискорює розсмоктування рубців;
  • знищує бактерії, що викликають запах поту.

Стіракс виступає природним консервантом, захищає засоби, що містять жири, від прогорклости.

У домашній косметології на основі добавки Е 906 роблять скраб для обличчя і тіла: подрібнену смолу змішують з невеликою кількістю гелю або пінки для вмивання, можна додати 1-2 краплі рожевого масла.

Засіб ефективно очищає, тонізує і підтягує шкіру.

У фармацевтичній галузі добавку E 906 використовують в складі лікарських препаратів.

Бензойна смола включена в терапію:

  • захворювань верхніх дихальних шляхів. Інгаляції (10 мл екстракту бензоина на 1 л води) ефективно знімають напад кашлю, полегшують дихання, очищають легені;
  • артритів, подагри, ревматизму (знімає запалення, зменшує набряки, має знеболюючу дію);
  • шкірних захворювань, обморожень (прискорює загоєння, має регенеруючу властивістю).

Росний ладан вважається одним з кращих засобів для зняття емоційної напруги. Ароматерапія і масаж з бензойної смолою надає розслабляючу дію, піднімає настрій, зміцнює силу духу, повертає фізичні сили.

Знайти душевну рівновагу можна, прийнявши гарячу ванну з 5 краплями екстракту бензоина.

Користь і шкода

Бензойна смола не токсична, не володіє канцерогенними і мутагенними властивостями.


Заборона на використання в харчовій промисловості викликаний можливими алергічними реакціями на продукт.

На шкіру речовина зазвичай не виявляє подразнювальної дії, але можлива індивідуальна непереносимість.

Небезпечно тривале вдихання бензоина. Речовина може стати причиною спазму верхніх дихальних шляхів, викликати набряк слизової.

На даний момент харчова добавка вазелін Е 905b виключена зі списку дозволених.

Як підсилювач смаку Е635 впливає на наш організм? Дізнайтеся про це, прочитавши нашу статтю.

Мармелад на пектине є абсолютно безпечним ласощами. Дізнайтеся про цю речовину більше інформації, прочитавши нашу статтю.

Основні виробники

Російські підприємства добавку Е 906 не випускають.

Ринок формують закордонні виробники:

  • Kharnoub Establishment, Damascus (Сирія);
  • Solvadis austria GmbH (Австрія);
  • Ningbo zhihua chemical co., Ltd. (Китай).

Важливо! Купуючи бензойну смолу, краще вибрати сіамський (Тонкинский) стіракс. Індонезійська (суматранський) продукт поступається за якістю. Недобросовісні продавці «покращують» показники за рахунок внесення кориці, ваніліну та інших ароматизаторів. Сильний запах смоли повинен насторожити. Суху речовину має трохи виражений бальзамічний аромат, який розкривається в процесі нагрівання.

Ссылка на основную публикацию